Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Szkoła Podstawowa w Zwierzyńcu Pierwszym

OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH - RODO

 

Urząd Ochrony Danych Osobowych we współpracy z Ministerstwem Edukacji Narodowej przygotował praktyczny poradnik dotyczący przetwarzania danych osobowych w przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowych. Publikacja ta jest jednocześnie odpowiedzią na najczęściej pojawiające się wątpliwości związane z przetwarzaniem danych osobowych, zgłaszane w ostatnim czasie zarówno do UODO, jak i do MEN na temat funkcjonujących od blisko 3 miesięcy przepisów ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO).

 


Poradnik „Ochrona danych osobowych w szkołach i placówkach oświatowych” zawiera zaktualizowane wskazówki dotyczące przetwarzania danych osobowych dzieci, ich rodziców oraz opiekunów prawnych, nauczycieli, a także innych pracowników szkół i placówek oświatowych.

W opracowaniu wskazano podstawowe zasady, jakich dyrektorzy szkół i placówek oświatowych powinni przestrzegać, przetwarzając dane osobowe. Opisano też, jak przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO) i sektorowych aktów prawnych zastosować w konkretnych sytuacjach.

Minister Edukacji Narodowej Anna Zalewska oraz Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych Edyta Bielak-Jomaa skierowały dziś, 24 sierpnia br. wspólny list do dyrektorów szkół, w którym wyraziły nadzieję, że zawarte w poradniku informacje i praktyczne wskazówki będą pomocne w ich codziennej pracy. Minister edukacji i Prezes UODO podkreśliły, że lepsze poznanie i zrozumienie przepisów RODO pozwoli chronić bezpieczeństwo dzieci oraz budować wzajemne zaufanie między szkołą a rodzicami.

Przewodnik udostępniony został na stronach internetowych obu urzędów oraz przesłany za pomocą Systemu Informacji Oświatowej do każdej szkoły w Polsce.

Współpraca MEN i UODO

W tym roku odbyła się już ósma edycja Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Twoje dane – Twoja sprawa. Skuteczna ochrona danych osobowych. Inicjatywa edukacyjna skierowana do uczniów i nauczycieli”, który objęty został patronatem honorowym Minister Edukacji Narodowej.

Program polega na tym, że w pierwszej kolejności swoją wiedzę z zakresu ochrony danych osobowych i prawa do prywatności poszerzają nauczyciele, którzy m.in. biorą udział w dwudniowej konferencji szkoleniowo-informacyjnej. Podczas wydarzenia eksperci UODO przekazują pakiet materiałów edukacyjnych, w skład którego wchodzą: broszury informacyjne dotyczące zasad przetwarzania danych osobowych, scenariusze lekcji, prezentacje multimedialne i inne pomoce dydaktyczne ułatwiające realizację programu. Materiały te i informacje są obowiązkowo udostępniane również radom pedagogicznym.

Celem projektu jest również to, aby zdobytą podczas konferencji wiedzę nauczyciele upowszechniali również wśród uczniów, zarówno podczas lekcji z różnych przedmiotów, jak i przy realizowaniu innych niestandardowych działań.

Podczas tegorocznej edycji Programu szkoły zrealizowały ok. 5 000 lekcji na temat ochrony danych osobowych, zarówno podczas godzin wychowawczych, jak i lekcji przedmiotowych. Podjęto również ponad 900 działań edukacyjnych.

30 sierpnia br. zostanie uruchomiony nabór do kolejnej, IX edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Twoje dane – Twoja sprawa”. Już dziś zapraszamy szkoły i placówki oświatowe do wzięcia w nim udziału. Rekrutacja do Programu dostępna jest przez formularz na stronie internetowej www.uodo.gov.pl

ZAŁĄCZNIKI:

								

KLAUZULA INFORMACYJNA

Utworzono dnia 14.04.2021, 13:06

PORADNIK RODO

Utworzono dnia 28.10.2018, 19:17

Zegar

Kalendarium

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Styczeń 2022
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Imieniny

KONTAKT

 

SZKOŁA PODSTAWOWA W ZWIERZYŃCU PIERWSZYM

Zwierzyniec Pierwszy, ul. Szkolna 2, 42-152 Opatów

tel.  575 - 830 - 111, 668 - 532 - 315

email: spzwierzyniec_naszaszkola@onet.pl

 

 

OPŁATY ZA OBIADY

wpłaty na konto: PKO BP 21 1020 1664 0000 3002 0513 2057

tytułem: abonament obiadowy – imię i nazwisko dziecka, klasa, miesiąc